Wednesday, August 12, 2009

Tragedi Ogos 2009 : Bangau Oh Bangau


Internet merupakan satu wadah atau platform baru dalam dunia teknologi untuk manusia membuat pelbagai urusan termasuklah perbankan Internet. Dengan perbankan Internet, pellbagai urusan bank seperti transasksi, pembelian, kemas kini akaun dan sebagainya tidak memerlukan kita berada di bank tersebut tetapi memadai di mana-mana sahaja yang ada kemudahan komputer dan talian Internet.


Kefleksibelan perkhidmatan ini memudahkan ramai orang tetapi harus diingat penggunaan yang tidak mematuhi kaedah yang selamat akan mengundang perlbagai masalah di mana akaun bank kita dicerobohi dan yang lebih malang kesemua wang dalam simpanan akaun kita lesap begitu sahaja.


Sistem pengesahan sebarang transasksi akaun yang disediakan oleh pihak bank untuk perbankan Internet ini adalah baik. Pihak bank menggunakan sistem pengesahan dua faktor di mana ia memerlukan pengguna akaun perlu memasukkan kata laluan yang diketahui bersama dengan kata kunci keselamatan atau transaction authorization code (TAC) yang diterima menerusi telefon bimbit. Kata kunci keselamatan ini hanya sah digunakan untuk tempoh masa tertentu dan hanya untuk satu jenis transaksi sahaja.


Namun begitu, masih ada lagi pengguna perbankan Internet ini berhadapan dengan masalah akaun mereka dicerobohi dan duit di dalam akaun mereka lesap begitu sahaja. Bagaimana ia berlaku ? Adakah ini kesilapan pengguna atau kelemahan sistem keselamatan perbankan Internet? Walau bagaimanapun kita lihat dahulu antara perkara yang menyebabkan perkara ini boleh berlaku.


Dalam keadaan biasa seseorang tersebut akan memohon TAC apabila hendak membuat sebarang transaksi sebagai contoh untuk membayar bil. Sistem daripada pihak bank akan hantar TAC kepada beliau menerusi telefon bimbit. Dengan TAC tersebut beliau sudah boleh buat pembayaran bil.


Bagi keadaan yang luar biasa pula, seseorang itu diperangkap ke sebuah web dajal atau mendapat mesej e-mel dajal yang meminta ia memuat turun dan pasangkan satu program ke dalam telefon bimbitnya seperti SymbOS/Mobispy.A yang dipunyai oleh seseorang. Bukan itu sahaja, dengan cara penipuan begini segala maklumat seperti nombor akaun, kata laluan dan login dan sebagainya berjaya diperolehi oleh si pemunya e-mel atau web tersebut.


Apabila sesuatu transaksi hendak dibuat menerusi bank menerusi perbankan Internet, TAC itu bukan sahaja dihantar kepada telefon bimbit pemilik akaun bank tersebut tetapi juga dihantar ke telefon bimbit si pemilik program, web atau e-mel tadi.

Dengan segala maklumat dan nombor TAC yang dimiliki, si pemilik web atau e-mel dajal tadi akan cuba mengeluarkan segala wang yang ada daripada akaun bank si pengguna sasaran tadi. Kronologi ini boleh dilihat menerusi gambar rajah di bawah:-


Langkah – Langkah Mengkompromi Akaun Bank Pengguna


Jadi, ini adalah di antara bagaimana akaun pengguna bagi sesebuah bank dikompromi dan dicerobohi. Kedua-dua peranan pemegang akaun bank dan pihak bank amat penting dalam memastikan aplikasi perbankan Internet ini dalam keadaan yang terkawal dan selamat digunakan. Masing-masing perlu tahu dalam mengendalikan tanggung jawab terhadap keselamatan perbankan Internet ini.

Pihak bank perlu memastikan sistem keselamatan perbankan Internet ini berada pada tahap yan optimum dan para pemegang akaun bank perlu dididik dengan baik dan berkesan berkenaan dengan cara penggunannya yang selamat.


Bagi pihak pemegang akaun bank pula perlu ada inisiatif sendiri bagi memastikan penggunaan perbankan Internet adalah selamat dengan melakukan beberapa langkah yang baik seperti menjaga kerahsian kata laluan dengan baik, menggunakan komputer-komputer atau telefon bimbit yang selamat sahaja untuk membuat sebarang transasksi perbankan Internet, tidak mudah terpedaya dengan e-mel-mel dajal atau web-web dajal, memastikan transaksi yang dibuat adalah dengan cara yang betul dan lain-lain.

3 comments:

 1. Salam ziarah,

  Selamat menyambut kemeriahan dan menikmati keberkatan Ramadhan al-Mubarak.

  Al-Mankaraqi

  almankaraqi.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Salam Ramadhan kembali.

  Semoga rahmat Allah Taala bersama-sama tuan-tuan sekeluarga sepanjang masa.

  ReplyDelete

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.