Monday, November 2, 2009

Panduan Menangani Sisi Gelap Laman Web Sosial

Kini, satu teknologi web yang dikenali sebagai laman web sosial sangat hangat diperkatakan. Penggunaannya sangat popular dikalangan pengguna yang terdiri daripada pelbagai latar belakang, umur dan profesion. Sehinggakan ada agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan menggalakkan penggunaannya untuk tujuan mendapatkan maklum balas pelanggan dengan lebih cepat. Tidak kurang juga ada yang tidak membenarkan penggunaannya di waktu bekerja disebabkan oleh beberapa isu negatif seperti hilang tumpuan bekerja dan lain-lain.

Laman web sosial ini sangat interaktif dan terkini dalam penyampaian sesuatu idea dan sangat cepat informasinya disebar serta diperolehi oleh rakan-rakan yang melanggannya. Ia merupakan satu perniagaan yang amat besar. Contoh laman web sosial yang agak popular penggunannya adalah seperti Facebook, Twitter, Flickr, Yahoo 360, Youtube dan lain-lain.

Di sebalik kebaikkan dan kerancakkan laman-laman web sosial ini menjana minda kreatif dalam satu jaringan sosial Internet yang amat besar, terdapat pemangsa-pemangsa atau penjenayah yang mencari peluang dengan mengambil kesempatan disebalik keterbukaan perkhidmatan laman web sosial ini seperti penjenayah seksual, penjenayah kanak-kanak, penjenayah pengciplak dan sebagainya. Mereka menganggap laman-laman web sosial ini boleh dieksploitasi informasinya dalam mencari mangsa-mangsa yang berpotensi.

Pihak yang menyediakan laman web sosial ini telah mengambil langkah-langkah keselamatan yang amat baik dan optimum terutama dari segi teknikal. Walau bagaimanapun, para pengguna perlu ada strategi dan cara penggunaan yang selamat supaya informasi yang dipaparkan tidak dieksploitasi oleh penjenayah-penjenayah yang mencari mangsanya.

Ini kerana carian mangsa yang berpotensi menerusi laman web sosial ini dibuat secara kejuruteraan sosial tanpa memerlukan kaedah teknikal yang tinggi seperti penggodam atau hacker. Sebagai contoh, maklumat peribadi pengguna mudah diperolehi oleh sesiapa sahaja menerusi laman web sosial ini. Tambahan pula terdapat maklumat berkenaan ahli-ahli keluarga dan gambar-gambar yang berpotensi memberi maklumat kepada penjenayah-penjenayah ini.

Di samping itu, pelbagai penipuan juga boleh dibuat seperti membuat iklan memerlukan pembantu rumah dengan maklumat temuduga dipaparkan. Apabila penjenayah tersebut mendapat mangsa sesuai, bakal pembantu rumah tersebut akan dibunuh ketika menghadiri temuduga tersebut dan pelbagai lagi.

Jadi, di sini terdapat beberapa panduan untuk para pengguna laman-laman web sosial agar dapat menggunakannya dengan lebih selamat, bertanggung jawab, berhati-hati dan mengelakkan diri daripada dieksploitasi oleh penjenayah-penjenayah.


1. Kecurigaan perlu ada untuk berhati-hati. Tujuan laman web sosial adalah untuk mencari orang-orang yang mempunyai kesamaan dalam sesuatu dan menjana satu rangkaian kawan-kawan di Internet. Sebagai contoh, sekiranya ada seseorang yang tidak dikenali dengan mudah mengaku mempunyai kesamaan dengan anda dalam pembacaan novel. Janganlah mudah pula memberi kepercayaan anda sepenuhnya kepada rakan siber tersebut yang tidak diketahui identiti dan tujuan sebenar mereka.

2. Laporan perlu dibuat terhadap kelakuan yang kelihatan seperti jenayah atau pelik yang dicurigai berlaku di laman web sosial kita. Laporkannya kepada pihak pengendali laman web sosial tersebut atau pihak berkuasa tempatan.

3. Komunikasi dengan anak-anak kecil dan para remaja. Ini penting agar mereka dapat menggunakan laman web sosial ini dengan betul, bertanggung jawab, berhati-hati dan selamat. Malah, mereka berupaya mengenali mana-mana bahaya dan ancaman ketika mereka di laman web sosial.

4. Pengawalan penggunaan Internet boleh dibuat bagi kanak-kanak dan remaja terhadap komputer yang gunakan dengan penggunaan aplikasi kawalan seperti eBlaster daripada SpectorSoft. Segala aktiviti pelayaran dan penggunaan Internet dapat direkodkan.

5. Prihatin dan hadkan capaian informasi. Pastikan informasi hanya boleh dicapai oleh rakan-rakan yang dikenali terutama berkenaan dengan maklumat peribadi. Buat pemantauan yanag kerap terhadap capaian informasi anda dan buat laporan sekiranya ada perkara-perkara yang dicurigai seperti ada yang tidak kenali menandakan gambar anak anda berumur 7 tahun sebagai “favorite“ dan sebagainya.

Penggunaan laman web sosial ini ibarat pisau berada di dapur. Sekiranya digunakan dengan betul seperti memotong sayur dan sebagainya, bermanfaatlah ia. Sekiranya tidak, ia akan memberi kecelakaan.

Pengguna laman web sosial ini perlu dididik untuk penggunaan yang lebih cekap agar informasi dan idea yang dikongsi tidak dapat dieksploitasi oleh orang-orang daripada sisi gelap ini. Malah, segala jenis ancaman, penipuan dan bahaya dapat dikenali dengan lebih awal. Seterusnya, tahu apa tindakkan yang perlu dibuat sekiranya terdapat unsur-unsur ancaman dan bahaya.

2 comments:

  1. salam weh,
    Satu nasihat yg baik utk koi amalkan,terima kasih kerana berkongsikanye besama.Lgpun aok bukannye tak tau koi mmg rancak jugek melayan FB te..

    Terima kasih.Asalamualaikum

    ReplyDelete
  2. Sama-sama....W'salam...Sekadar berkongsi ilmu....Terima kasih di atas kome tuh..

    ReplyDelete

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.