Monday, August 30, 2010

Kedaulatan Negara di Dunia Siber: Isu Blackbery

Baru-baru ini kita digemparkan oleh satu berita berkenaan dengan isu pengharaman penggunaan telefon pintar Blackberry oleh pihak berkuasa Arab Saudi.

Ini kerana syarikat berkenaan yang mengurus telefon pintar ini berupaya menghalang segala pemantauan terhadap e-mel dam mesej yang melaluinya kerana ia menggunakan rangkaiannya tersendiri iaitu RIM (Research in Motion)

Dengan alasan itu, ia membolehkan pihak-pihak yang berniat jahat menggunakan saluran itu sebagai satu alat komunikasi sesama mereka untuk merancang satu tindakkan yang tidak baik seperti keganasan dan sebagainya.

Walau bagaimana pun, bagaimana dengan banyak alat-alat komunikasi dan rangkaian yang mempunya pintu belakang atau 'back end entrance' yang membolehkan syarikat terbabit menceroboh atau mendapatkan data-data daripada alat-alat tersebut. sebagai contoh ada, sistem pengoperasian server yang mempunyai 6 akaun lalai yang tidak diketahui oleh pengguna. Ini membolehkan jurutera-jurutera mereka masuk ke alat itu secara dari jarak jauh.

Begitu juga dengan e-mel percuma, pastikan tidak menggunakannnya untuk tujuan perkara-perkara perkerjaan kita atau perkara-perkara yang sensisitif.

Tepuk dada, tanya akal dan iman. Fikir-fikirkanlah.

No comments:

Post a Comment

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.