Friday, January 11, 2013

Sembang ICT 92: Mengatasi Masalah Laptop Panas. Utusan Malaysia. 22 Oktober 2012.

Diskusi ICT 88

Ketika bermain permainan komputer dalam laptop, saya rasakan bahagian bawahnya terlalu panas dan kadang kala permainan komputer itu tersekat-sekat. Sekiranya saya menulis dokumen di dalamnya, masalah ini tidak berlaku. Apakah nasihat tuan?
Terima kasih.

Abu Leman, Tawau.

 
Terima kasih. Ini adalah salah satu simptom yang disebabkan oleh masalah komputer riba yang digunakan menjadi terlalu panas ketika bermain permainan komputer. Permainan komputer memerlukan penggunaan pemproses atau CPU dan memori RAM yang tinggi dan mengcukupi berbanding penggunaan aplikasi komputer yang lain seperti pemproses kata dan lain-lain.
Jadi, haba yang terhasil daripada pemproses tersebut juga akan turut meningkat. Sekiranya sistem penyejukan komputer bermasalah dan tidak mengcukupi, haba tersebut akan terus meningkat ke satu tahap yang melampau yang akan menyebabkan komputer akan terhenti sebentar, tersekat-sekat atau terus berhenti.
Ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan sesesuatu komputer riba itu menjadi panas pada suhu yang melampau iaitu:-
1. Sistem kipas penyejukan yang bermasalah atau tidak mengcukupi.

2. Komponen CPU mempunyai masalah atau rosak.

3. Sistem papan utama atau motherboard mempunyai masalah atau rosak.

4. Sistem pengudaraan dalam komputer tersebut bermasalah.

5. Masalah terkumpulnya banyak habuk-habuk atau bendasing pada sistem penyejukan, kipas, CPU dan sekitar papan utama.

6. Terlalu banyak proses-proses yang perlu dijana oleh CPU.



Tindakan

 
1. Membersihkan dalaman komputer riba daripada habuk-habuk yang terlekat.

2. Pastikan kipas penyejukan tidak bermasalah dan berfungsi dengan baik.

3. Menggunakan alat-alat bantuan penyejukan komputer riba yang baik seperti pad atau kipas penyejukan komputer riba luaran.

4. Elakan penggunaan komputer riba di tempat yang tidak rata kerana ia akan menyebabkan sistem pengudaraan komputer riba terganggu dan akan memerangkap haba panas.

5. Penggunaan perisian tertentu untuk memantau suhu yang terhasil oleh bahagian-bahagian tertentu dalam komputer riba seperti C-PUZ (http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html), CoreTemp (http://www.alcpu.com/CoreTemp/), SpeedFan, Intel Active Monitor, MobileMeter, OpenHardwareMonitor (http://openhardwaremonitor.org/), Orthos dan lain-lain. Perisian ini juga boleh digunakan untuk tujuan pengujian tekanan atau stress testing. Sekiranya suhu berada di bawah 75 ยบ Celcius ia adalah pada tahap yang normal.

6. Dalam perisian atau apliksasi Power Management, pilih konfigurasi Maximum atau Best Performance.

7. Perlaksanaan penyelengaraan biasa terhadap komputer riba seperti membuang fail-fail yang tidak penting, menutup mana-mana proses yang tidak penting, membuat scan disk, disk defragment dan lain-lain. Sila rujuk perbincangan sebelum ini.

8. Sila lihat spesifikasi keperluan untuk sesebuah komputer bagi permainan komputer tersebut. Pastikan ia bersesuaian.

Selain daripada itu, boleh tingkatkan prestasi komputer dengan tingkatkan saiz RAM, kelajuan CPU, saiz cakera keras dan sebagainya. Namun begitu, ini cuma merupakan satu nasihat sahaja berdasarkan kepada senario dan simptom-simptom yang diberikan. Sila dapatkan nasihat pakar dengan melihat sendiri masalah tersebut sekiranya masalah berlanjutan kerana ia berkemungkinan masalah perkakasan komputer.







No comments:

Post a Comment

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.