Friday, December 30, 2011

Sembang ICT 24.: Terlupa Kata Laluan BIOS. Utusan Malaysia. 4 Julai 2011.

Diskusi ICT 24

Saya terlupa kata laluan untuk sistem BIOS sebuah komputer. Bagaimanakah caranya untuk setkan semula kata laluan tersebut?

Sekian, terima kasih.

N Day, Bukit Lada.

Terima kasih kembali. Sekiranya kata laluan tersebut disediakan oleh pihak pengilang yang menghasilkan BIOS tersebut, maka sila semak kata laluan tersebut ke pihak pengilang. Ini bagi memastikan sama ada pihak pengilang ada menyediakan satu kata laluan yang piawai secara lalai kepada BIOS tersebut.

Sebagai contoh, bagi BIOS yang dikeluarkan oleh pihak Award atau Award BIOS ada menyediakan kata laluan seperti AWARD SW, AWARD_SW, Award SW, AWARD PW, _award, awkward, J64, j256, j262, j332, j322, 01322222, 589589, 589721, 595595, 598598, HLT, SER, SKY_FOX, aLLy, aLLY, Condo, CONCAT, TTPTHA, aPAf, HLT, KDD, ZBAAACA, ZAAADA dan ZJAAADC.

Anda boleh lakukan ini dengan mengenal pasti terlebih dahulu pihak pengeluar BIOS yang digunakan. Dengan ini, cuba lakukan pencarian di Internet dengan menggunakan enjin carian atau terus menghubungi pihak pengeluar BIOS tersebut.

Sekiranya kata laluan tersebut disetkan oleh seseorang dan terlupa apakah kata laluan tersebut. Maka, kata laluan tersebut boleh disetkan semula dengan setkan semula sistem BIOS atau reflashed dengan cara menggunakan perisian atau perkakasan.

Bagi kaedah setkan semula sistem BIOS menggunakan perisian, kita perlu mencapai komputer tersebut yang sedang dilarikan atau log in. Sekiranya tidak berupaya mencapai komputer yang sedang dilarikan, kaedah setkan semula sistem BIOS menggunakan perkakasan boleh digunakan.

Kaedah setkan semula sistem BIOS dengan menggunakan perisian boleh dilakukan dengan melayari laman web pihak pengeluar. Seterusnya, muat turun program untuk setkan semula sistem BIOS yang disediakan oleh pihak pengeluar. Gunakan program tersebut untuk setkan semula sistem BIOS komputer anda.

Selain daripada program komputer yang disediakan oleh pihak pengeluar, boleh juga menggunakan program-program yang dihasilkan oleh pihak ketiga. Walau bagaimana pun, perlu dipastikan ia sesuai dengan jenis sistem BIOS yang digunakan. Sebagai contoh, boleh menggunakan program MS DEBUG. Namun begitu, perlu tahu cara menggunakannya.

Bagi kaedah setkan semula sistem BIOS menggunakan perkakasan, ia perlu dilihat suisnya yang dikenali sebagai jumper yang berada pada papan utama. Jumper ini perlu disetkan semula untuk setkan semula sistem BIOS. Caranya adalah seperti berikut:-

1. Sila lihat manual pengguna bagi senibina papan utama atau motherboard komputer tersebut. Kenal pasti lokasi jumper bagi BIOS yang berada pada papan utama. Biasanya jumper ini mempunyai 3 pin dan jumper tersebut akan temukan dua daripada 3 pin tersebut. Konfigurasi ini boleh dilihat dalam manual pengguna papan utama tersebut.

2. Pastikan komputer tersebut sudah ditutup. Seterusnya, cabut jumper tersebut daripada pin-pin tersebut.

3. Masukkan kembali jumper tersebut pada pin yang berlawanan dengan konfigurasi asal. Sebagai contoh, sekiranya pada asal jumper tersebut diletakan pada pin 1 dan pin 2. Jadi, kita letakan kembali jumper tersebut pada pin 2 dan pin 3. sila rujuk buku manual papan utama anda.

4. Sila tunggu dalam beberapa saat.

5. Seterusnya kembalikan semula konfigurasi jumper tersebut ke lokasi pin yang asal.

6. Akhirnya, buka komputer seperti biasa.

Antara cara lain yang boleh digunakan untuk setkan semula sistem BIOS adalah dengan mencabut bateri CMOS yang ada pada papan utama. Sebelum itu, pastikan anda telah tutup komputer. Setelah mencabutnya, boleh hidupkan semula komputer anda. Dengan ini, kata laluan bagi sistem BIOS anda akan tiada.

Utusan Online

No comments:

Post a Comment

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.