Thursday, December 1, 2011

Sembang ICT 6: Bebas Komputer Daripada Virus. Utusan Malaysia. 28 Februari 2011.

1. Salam Encik Firkhan....

Saya ada dua soalan untuk dijawab dalam ruangan Sembang ICT Mega Utusan Malaysia

1) Apakah langkah terbaik yang perlu diambil untuk memastikan komputer bebas daripada virus. Ini kerana sering berlaku keadaan di mana sesebuah komputer yang telah dilengkapi perisian anti virus tetapi masih berhadapan dengan masalah serangan virus.

2) Boleh terangkan apa perbezaan antara RAM dengan ROM.

Encik Mohd. Faliq

Bagi soalan 1, seterunya dinyatakan beberapa langkah yang boleh diambil:-

1. Pastikan anda menggunakan filem, lagu, permainan, perisian atau program komputer yang tulen. Ini termasuk bahan yang mengandunginya seperti DVD, CD dan lain-lain. Ini kerana berkemungkinan besar bahan-bahan yang tidak tulen tersebut juga mempunyai virus komputer.

2. Sentiasa mengemaskini Windows dengan Windows Update di laman web Microsoft.

3. Sentiasa mengemas kini enjin atau program kemas kini perisian anti virus yang digunakan.

4.Buat salinan pendua konfigurasi Windows menggunakan Systems Restore. Namun ia tidak kebal kepada virus tetapi hanya beroperasi seperti biasa dalam masa tertertentu sebelum kembali kepada keadaan yang di serang virus komputer.

5. Tidak memuat turun program-program komputer yang dicurigai di Internet atau di dalam e-mel. Sekiranya mahu memuat turun program komputer itu juga, ia perlu diimbas terlebih dahulu menggunakan perisian anti virus yang telah dikemas kini. Elakkan daripada program-program perkongsian fail P2P seperti Torrent dan Kazaa kecuali anda tahu dari mana fail tersebut di muat turun

6. Melayari Internet dengan selamat. Pelayar web yang digunakan seperti Mozilla, IE dan sebagainya perlu dikonfigurasikan dengan selamat dan betul di bahagian fungsi sekuriti seperti sentiasa tidak membenarkan pop up windows atau tetingkap terbuka.

7. Sentiasa mengimbas program atau fail komputer yang diperolehi daripada luar dengan perisian anti virus yang telah dikemas kini seperti cakera Flash USB, disket, CD, DVD dan sebagainya .

8. Pasang program tembok api persendirian atau personal firewall untuk menambah baik sistem perlindungan komputer anda tetapi ia perlu dikonfigurasikan dengan baik. Dalam Windows sudah terdapat program tembok api ini yang dikenali sebagai Windows Firewall. Program-program yang lain adalah seperti Zone Alarn, Sygate dan lain-lain.

Inilah antara langkah awal yang boleh diambil.

Bagi soalan kedua pula, persamaan di antara RAM dan ROM adalah kedua-duanya merupakan sejenis memori komputer.

RAM adalah singkatan untuk Random Access Memory dan ROM adalah singkatan untuk Read Only Memory.

RAM, simpanan data di dalamnya bersifat sementara manakala ROM pula simpanan data di dalamnya adalah bersifat kekal.

Sebagai contoh, RAM akan digunakan untuk menyimpan segala maklumat atau data yang sedang dilarikan dalam komputer seperti membuka pelayar web untuk melayari Internet, membuka fail, bermain komputer dan sebagainya. Sekiranya berlaku gangguan elektrik, komputer akan terpadam. Apabila komputer ini dibuka semula, segala maklumat atau data yang dibuka sebelum ini akan terpadam sekiranya ia tidak disimpan dalam cakera keras. Ini kerana ia disimpan secara sementara di dalam RAM.

Manakala ROM pula, biasanya ia digunakan untuk menyimpan maklumat atau data berkenaan dengan spesifikasi dan konfigurasi komputer seperti maklumat berkenaan dengan perkakasan dan sistem komputer seperti yang terdapat dalam BIOS (Basic Input Output System) dan sebagainya. Apabila dibuka, data dan maklumatnya tetap sama kerana ia disimpan secara kekal dalam ROM.

1 comment:

  1. Salam Prof.. kalau Bios tu contoh2 ROM ke?. Then, dalam printer, pun ada ROM kan? So kalau printer tengah proses untuk print, tiba-tiba blackout. After that we ON back printer, it is still going ?..em..then broadband . Dalam usb broadband kalau dismbung ke PC akan kuar CD-ROM, dan dalam tu ada driver utilities untuk broadband tu. Tu pun kira ROM jugak? Erm..ada x cara untuk kita write data dalam CD-ROM tu?

    ReplyDelete

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.