Monday, December 24, 2012

Sembang ICT 81: Raspberry Pi PC berfungsi lengkap sebagai komputer. 6 Ogos 2012.

Diskusi ICT 80
Salam bahagia. Saya ada mendengar berkenaan komputer sebesar kotak mancis atau berbentuk seperti kad bank ATM iaitu Raspberry Pi PC. Boleh encik bincangkan.Wong, Kota Bharu.Raspberry Pi merupakan satu badan kebajikan yang menumpukan kajian dalam bidang sains komputer. Mereka telah berjaya mencipta sebuah komputer yang saiznya seperti yang tuan nyatakan tadi. Komputer yang dibangunkan merupakan sebuah papan litar seperti motherboard yang mempunyai fungsi lengkap sebagai sebuah komputer dengan port-port yang terkini. Di bawah ini dinyatakan spesifikasinya seperti yang dinyatakan oleh pihak Raspberry Pi.

 Pemproses jenis Broadcom BCM2835 700MHz ARM1176JZFS dengan FPU dan Videocore 4 GPU.

 Cip GPU ini menyediakan Open GL ES 2.0, Hardware-Accelerated OpenVG dan 1080p30 H.264 Decode yang berprofil tinggi.

 Cip GPU ini berkeupayaan 1 Gpixel/s, 1.5 Gtexel/s atau 24 GFLOPs dengan tapisan tektur dan infrastruktur DMA.

 Memorinya, 256 MB RAM.

 Berupaya but dari kad SD.

 Berupaya menjalankan sistem OS Fedora.

 Mempunyai soket rangkaian berwayar 10/100 BaseT Ethernet.

 Mempunyai soket HDMI, USB 2.0, Video RCA dan kad SD.

 Janaan kuasa daripada soket MicroUSB.

 Mempunyai sistem audio, 3.5 mm Audio Out Jack.

 Mempunyai Header Footprint untuk sambungan kamera.

 Mempunyai saiz, 85.6 x 53.98 x 17 mm.

Harga bagi sebuah komputer ini dinyatakan berharga RM 125 dan ia perlu dibuat pesanan secara dalam talian di alamat URL, http://malaysia.rs-online.com. Wakil pengedar sah di Malaysia adalah RS Component Sdn. Bhd.

Kegunaan komputer ini adalah ia boleh menjadi komponen penting untuk mennjadikan sesuatu peralatan mempunyai fungsi pengkomputeran seperti alat saluran pelbagai jenis media seperti radio, televisyen dan sebagainya, mesin arked untuk sistem permainan video, komputer tablet, mengautomasi peralatan rumah seperti peti sejuk dan sebagainya, alat saluran media berinternet, pengkomputeran dalam kereta,alat kawalan robotik dan alat untuk dapatan dan analisa data.

Laman sesawang rasmi bagi badan ini adalah di alamat URL, http://www.raspberrypi.org. Boleh layari laman web tersebut untuk maklumat lanjut dan terkini.No comments:

Post a Comment

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.