Monday, December 31, 2012

Sembang ICT 91 - 2: Ingin Tahu Maksud Internet of Things . Utusan Malaysia. 24 Disember 2012.

Diskusi ICT 93

Apakah yang dimaksudkan dengan Internet of Things? Adakah ia satu jenis internet yang baru?

Titi Meniti, Pekan Titi.

Internet of Things (IoT) adalah satu konsep yang menerangkan berkenaan dengan perkembangan perkhidmatan internet kepada bentuk fizikal seperti barangan pengguna dan aset fizikal yang mempunyai sambungan internet. Konsep dan visi ini telah wujud lama dalam dunia penyelidikan. Namun begitu, ia telah berkembang ke dunia komersial disebabkan oleh beberapa teknologi yang berkait rapat dengan sambungan internet seperti teknologi komunikasi, pengalamatan IPv6, pengesahan kendiri, pengawasan, pengenalpastian dan penggunaan sensor.

Penggunaan sensor untuk tujuan pengesanan sesuatu perkara dan berkomunikasi telah berubah ke bentuk sensor tertanam atau embedded sensor dalam sesebuah alat komunikasi dan mudah alih. Hari ini, teknologi pemprosesan imej sangat penting dan bernilai kepada para pengguna sama ada secara individu atau syarikat. Jadi, penggunaan alat komunikasi dan mudah alih seperti telefon pintar, komputer tablet dan lain-lain yang dilengkapi dengan kemudahan kamera telah menyemarakkan lagi penggunaan teknologi pemprosesan imej ini untuk menjadi satu kemudahan bagi seseorang individu dan syarikat.

IoT ini telah berkembang pesat seiring dengan perkembangan penggunaan aplikasi komputer menerusi internet. Aplikasi komputer tersebut akan lebih bersifat kendiri dan bestari. Sebagai contoh, bakul-bakul yang berada di pasar raya berupaya mencadangkan kepada anda makanan yang berkhasiat atau memaparkan jumlah bayaran dan sebagainya. Begitu juga kereta anda boleh Teori menerima maklumat kesesakan lalu lintas sebelum ia sampai ke kawasan tersebut dan seterusnya mengubah ke laluan alternatif. Sekiranya sesuatu barang seperti jam dan lain-lain hilang walau pun di rumah sendiri, carian boleh dibuat di internet untuk mengesan lokasi semasanya.

Salah satu perkembangan aplikasi IoT ini adalah kemudahan pembayaran menggunakan teknologi pembayaran NFC (Near Field Communication) dalam urusan jual beli. Ia semakin berkembang pesat seiring dengan kepesatan penggunaan kemudahan internet. Dalam teknologi NFC ini, pembayaran dibuat menggunakan sambungan gelombang radio tetapi proses pendaftaran, pengemaskinian akaun, pengurusan akaun dan lain-lain dibuat menerusi aplikasi berasaskan web yang memerlukan sambungan internet. Antara aplikasi pemmbayaran menggunakan teknologi NFC ini adalah seperti Google Wallet, MasterCard Pay Pass dan lain-lain.

Kesimpulannya ia bukanlah internet yang baru tapi satu konsep penggunaan teknologi internet yang bersifat menyeluruh dan meluas kepada peralatan-peralatan seharian yang bersifat digital.

No comments:

Post a Comment

Harap menggunakan bahasa yang berbudi tinggi dan terima kasih di atas komen anda.